Arthur van Amerongen komt met genadeloze novelle over zijn gekke moeder

ALKMAAR – Auteur Arthur van Amerongen (o.a. de Volkskrant en HP/De Tijd) komt dit najaar met de genadeloze novelle: Mijn moeder is gek, die in november bij Pepper Books verschijnt.

Er is een foto die Arthur van Amerongen altijd bij zich draagt: een strand, een moeder en de kleine  Arthur. Hij kijkt tegen haar op. Hij lijkt op haar. Zo trots als hij daarop is, zo beangstigt het hem ook. Zwarte humor, afgewisseld met passages waar de lezer kippenvel van krijgt. Herkenbaar zonder opsmuk. Gewoon zoals het was.

BOEK
Uitgever Mariska Budding: ‘De eerste keer dat Arthur mij de foto liet zien, vroeg ik hem meteen of hij een boek zou willen schrijven over zijn moeder. Het was de manier waarop hij het over haar had. Dat moest wel een prachtig, eerlijk, rauw, bijzonder, uniek boek worden.’

Fragment uit: Mijn moeder is gek
Op haar ziekbed vertelde ma me dat het allemaal heel anders zou worden als ze er niet meer was. Tot haar dood stopte mama me wekelijks geld toe; ze loste mijn schulden af. Ik ben een groot kind, mijn ex-vriendinnen hadden gelijk. Ik woonde praktisch in het sterfhuis waar ze op haar einde wachtte. Het werd bijna lente, ze bloeide nog even op. Ze wilde naar buiten, naar de bloemen in de tuin kijken. Ma schuifelde naar buiten met haar looprek, ik ondersteunde haar. Ik zette haar op een bankje, gaf haar slokjes water. ‘Lieverd,’ zei ze, ‘wie gaat er voor je zorgen als ik er niet meer ben? Is er verder iemand die van je houdt? ’

ARTHUR VAN AMERONGEN
Arthur van Amerongen (Ede, 1959) schrijft iedere dinsdag zijn geruchtmakende column voor de Volkskrant. Van Amerongen, jarenlang correspondent in het Midden-Oosten, werkte onder andere voor Vrij Nederland, Het Parool, De Groene Amsterdammer en de VPRO. Hij schrijft iedere week een column en de maandelijkse rubriek GHB Hiltermann in HP/De Tijd. Arthur won de Nipkowschijf en de Prijs voor de Dagbladjournalistiek. Zijn roman Brussel: Eurabia was genomineerd voor de AKO Literatuur Prijs. In 2017 publiceerde hij samen met Rob Hoogland het succesvolle: Het Grote Foute Jongens Boek.

Mijn moeder is gek verschijnt november 2018 bij Pepper Books.