Tonio’s blik. Focus op zijn katten. Een foto-memoir

ISBN: 9789020608618
Prijs: 10.00

Een aangrijpend foto-memoir en een uniek portret van Tonio van der Heijden

Tonio van der Heijden was een enthousiast fotograaf. Drie jaar na zijn dood besloot Mirjam Rotenstreich het beeldarchief van haar jonggestorven zoon te openen. Er bleek een hoofdrol weggelegd voor zijn twee Noorse boskatten, Tygo en Tasha. Het idee dat zij exact hetzelfde zag als Tonio destijds op het moment dat hij afdrukte, ontroerde en fascineerde haar. Ze ontdekte in de foto’s de aanzet tot een verhaal.
Een verhaal dat ze zelf af moest maken.

Mirjam neemt je mee op reis door het oog van Tonio’s camera. Waarom koos hij voor bepaalde situaties, details en composities? Tegelijkertijd maakt deze verkenning veel los: persoonlijke ontboezemingen, intieme herinneringen – zowel droevige als grappige – en ja: ook een voorzichtig optimisme over de toekomst.

Fragment uit Tonio’s blik:
Tygo was op. Ik moest hem laten inslapen. Wat het extra zwaar maakte: Tygo was niet, zoals Tasha, zomaar een directe verbinding met Tonio. Tygo was Tonio’s lieveling geweest en omgekeerd gold dat ook. De grote rode knuffelkater wist bovendien dat Tonio míjn lieveling was geweest. Niet voor niets had Tygo na Tonio’s dood een half jaar elke nacht op mijn kussen geslapen, met zijn snuit tegen mijn gezicht aan: om te troosten en getroost te worden.