Column Micha Meinderts Wie wil mijn boek

Column van Micha Meinderts schrijver van Aldus Sybren

Wie wil mijn boek? Column van Micha Meinderts

Mijn vorige boeken zijn verschenen bij een kleine uitgeverij in Antwerpen. Niets dan lof voor hoe zij het hebben aangepakt, maar een kleine uitgeverij heeft een klein bereik en ik vond dat het tijd was voor een groter publiek.

Een uitgever vinden is niet makkelijk. Zeker niet als je in het buitenland woont en een beperkt overzicht hebt van hoe de Nederlandse literaire wereld in elkaar zit. Gelukkig gaven mijn schrijfvrienden allerlei handige tips.

Ik schreef een proposal (samenvatting, inclusief beschrijving van de personages, thema, beoogd publiek etc.) en stuurde die samen met de eerste vijftig pagina’s naar een aantal uitgevers. Het wachten kon beginnen.

Intussen vond ik een nieuwe baan in Amsterdam en die kostte zo veel energie dat mijn hoop op publicatie naar de achtergrond verdween. De afwijzingsbrieven waren eigenlijk een opluchting.

Toen ik eenmaal gesetteld was, begon het weer te kriebelen. Een bevriend auteur stelde me op de Avond van het Spannende Boek voor aan een ex-uitgever ? die net als literair agent was begonnen. Ik pitchte mijn verhaal en de volgende dag wilde ze mijn manuscript al lezen. Het begin van een vruchtbare samenwerking.

Op haar advies herschreef ik mijn verhaal nogmaals grondig, twee keer zelfs, maar toen ik klaar was, had zij weer een baan als uitgever.

Moest ik nu weer helemaal opnieuw beginnen met zoeken?

Aldus Sybren

Aldus Sybren