Eerste exemplaar biografie Francien de Zeeuw voor minister Hennis

Biografie eerste vrouwelijke militair voor minister van defensie Jeanine Hennis

Minister Hennis ontvangt eerste exemplaar biografie Francien de Zeeuw

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert kreeg vanmorgen een exemplaar van de biografie Francien de Zeeuw, van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair. Francien de Zeeuw was Nederlands eerste vrouwelijke militair, en nauw betrokken bij de in 1944 opgerichte Marva (de Marine vrouwen afdeling) . Voor die tijd een omstreden ontwikkeling, maar De Zeeuws leven kent vooral omstreden beslissingen. Het boek is geschreven door Natasza Tardio.

Ontmoeting

Hennis ontmoette De Zeeuw eind januari 2013, enkele maanden na haar aantreden als bewindsvrouw.

Francien de Zeeuw

Francien de Zeeuw was ze als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, ze luisterde telefoonverkeer af, werkte mee aan overvallen op distributiekantoren en smokkelde distributiebonnen en wapens. In de aanloop naar de bevrijding sloot zij zich aan bij de partizanen. Ze vertrok eind 1944 vanuit het reeds bevrijde deel van Nederland naar Engeland, waar zij als eerste Marva opgeleid werd. Ze werd uitgezonden naar Nederlands-Indië.
De Zeeuw is niet in één term te vangen: heroïsch, feministisch, tegendraads, autonoom en op zoveel vlakken interessant. Natasza Tardio sprak De Zeeuw uitgebreid en schreef een meeslepende – geauthoriseerde – biografie over het boeiende leven van deze inspirerende vrouw.

 

Biografie eerste vrouwelijke militair Francien de Zeeuw voor minister van defensie Jeanine Hennis

Den Haag 23 maart 2017
De Minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert krijgt het boek uitgereikt over Francien de Zeeuw uit handen van de schrijfster Natasza Tardio. Francien de Zeeuw was de eerste vrouwelijke militair bij de marine (MARVA).