Foto-expositie Tonio van der Heijden bij Studio/K

Foto-expositie Tonio van der Heijden bij StudioK

AMSTERDAM – Op dinsdag 24 april wordt het boek Tonio’s blik gelanceerd. Auteur Mirjam Rotenstreich overhandigt om 17.45 uur het eerste exemplaar van het foto-memoir aan presentatrice Eva Jinek. Ze opent daarmee ook de gelijknamige tentoonstelling met foto’s die Tonio van der Heijden van zijn Noorse boskatten maakte. De expositie is tot en met 31 mei bij Studio/K te zien.

Tonio's Blik. Focus op zijn katten. Een foto-memoir coverTONIO’S BLIK
Tonio, de zoon van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, was een enthousiast fotograaf. Drie jaar na zijn dood besloot Mirjam het beeldarchief van haar jonggestorven zoon te openen. Er bleek een hoofdrol weggelegd voor zijn twee Noorse boskatten, Tygo en Tasha. Het idee dat zij exact hetzelfde zag als Tonio destijds op het moment dat hij afdrukte, ontroerde en fascineerde haar. Ze ontdekte in de foto’s de aanzet tot een verhaal.
Een verhaal dat ze zelf af moest maken.
In Tonio’s blik neemt de schrijfster je mee op reis door het oog van Tonio’s camera. Waarom koos hij voor bepaalde situaties, details en composities? Onderweg maakt deze verkenning veel los: persoonlijke ontboezemingen, intieme herinneringen – zowel droevige als grappige – en zelfs een voorzichtig optimisme over de toekomst.

De expositie Tonio’s blik, met foto’s uit het boek, is tot en met 31 mei dagelijks te bezichtigen bij Studio/K (Timorplein 62, Amsterdam). Het boek Tonio’s blik verschijnt bij uitgeverij Pepper Books en is verkrijgbaar in iedere boekhandel.