Marlies Allewijn tekent boekcontract bij Pepper Books

PB banner De Meid Marlies Allewijn

Roman over het onverschrokken leven van een (gevallen) meid verschijnt voorjaar 2018

ALKMAAR – Auteur Marlies Allewijn heeft het boekcontract voor haar eerste volwassenenroman getekend bij Pepper Books. Haar roman De Meid, over het aangrijpende leven van de intrigerende Neeltje Lokerse, verschijnt voorjaar 2018.

VAN DIENSTMEID TOT MOORDENARES
Neeltje Lokerse is waarschijnlijk de meest fascinerende feministe die ons land kent. Haar lage maatschappelijke status als dienstbode was niet vergelijkbaar met feministische tijdgenoten zoals Wilhelmina Drucker. Toch belette het haar niet om begin 20ste eeuw een revolutionaire stap te zetten: ze nam als dienstbode wraak op haar werkgever, de vader van haar bastaardkind. Op het Binnenhof in Den Haag schoot ze de man neer, met als doel aandacht te vragen voor het onrecht dat vrouwelijke dienstboden dagelijks overkwam.

WAANZINNIG EN REVOLUTIONAIR
Neeltje werd een publieke heldin en kreeg zelfs een vrijspraak voor elkaar. Mede door haar toedoen werd de wet Loeff – waarin onderzoek naar vaderschap en alimentatie geregeld is – enkele jaren later gerealiseerd. Lokerse groeide uit tot een vermaarde voorvechtster en publiciste op gebied van vrouwenrechten. Uitgever Mariska Budding: ‘Het levensverhaal van deze strijdvaardige vrouw schreeuwt om een roman. Het is waanzinnig en revolutionair en levert een prachtboek op dat je tot de laatste pagina zal boeien.’ 

MARLIES ALLEWIJN Marlies Allewijn
Marlies Allewijn (Yerseke, 1977) schreef eerder het jeugdboek SchEef. Van haar jeugdroman Ze was 16, die zowel door pers als publiek goed werd ontvangen, zijn inmiddels drie drukken verschenen. Marlies Allewijn woont en werkt in Amsterdam.