Minister van Defensie Hennis schrijft voorwoord biografie Francien de Zeeuw

Francien de Zeeuw, Verzetsheldin, eerlijke vrouwelijke militair, Hennis, Minister van Defensie, Tweede Wereldoorlog

Francien de Zeeuw; van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair
Minister van Defensie Hennis schrijft voorwoord biografie 

ALKMAAR – Deze maand verschijnt Francien de Zeeuw. Van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair. Het voorwoord in de door Natasza Tardio geschreven biografie is van de eerste vrouwelijke minister van Defensie Jeanine Hennis. Het eerste exemplaar wordt in Terneuzen, de geboorteplaats van Francien de Zeeuw, feestelijk overhandigd aan Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk.

BIOGRAFIE
Auteur/journalist Natasza Tardio schreef de bijzondere biografie Francien de Zeeuw. Van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair. De auteur is in januari 2012 gestart om het leven van Francien de Zeeuw op te tekenen. Brieven, periodieke dagboekaantekeningen, kranten, foto’s, oude documenten et cetera zijn door de familie van Francien de Zeeuw ter beschikking gesteld. Ook heeft de auteur vele gesprekken met Francien gevoerd.

FRANCIEN DE ZEEUW
Francien de Zeeuw overleed in september 2015 op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Midden-Beemster. Zij groeide op in Terneuzen en was gedurende de Tweede Wereldoorlog actief als verzetsstrijder. Ook was zij in Engeland betrokken bij de oprichting van de Marine Vrouwenafdeling (Marva) en werd zij de eerste vrouwelijke militair binnen de Nederlandse krijgsmacht. Ze werd onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis, het Verzetsherdenkingskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede.

STRAATNAAM
De Heemkundige Vereniging Terneuzen, de gemeente Terneuzen en uitgeverij Pepper Books besteden op donderdag 26 januari aandacht aan het bijzondere leven van oud-inwoonster en verzetsstrijder Francien de Zeeuw. Familieleden van Francien de Zeeuw zullen een straatnaambord onthullen. Aan de straat die naar De Zeeuw vernoemd wordt, komt nieuwbouw. De straat gaat ‘Francien de Zeeuwhof’ heten.
Afsluitend geeft Natasza Tardio om 20.00 uur, in cultureel podium Porgy en Bess, een lezing over de totstandkoming van de biografie.

Francien de Zeeuw. van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair (€ 19,99) verschijnt bij Pepper Books en is verkrijgbaar bij iedere (online) boekhandel. Porgy en Bess is gevestigd aan de Noordstraat 52 in Terneuzen.