Mirjam Rotenstreich tekent contract bij Pepper Books voor foto-memoir over Tonio

30-10-17 Nederland , portret, auteur, Mirjam Rotenstreich, Copyright Foto: Matty van Wijnbergen.

30-10-17 Nederland , portret, auteur, Mirjam Rotenstreich,
Copyright Foto: Matty van Wijnbergen.

Schrijfster Mirjam Rotenstreich heeft een contract getekend voor de foto-memoires over haar in 2010 verongelukte zoon Tonio. Tonio’s blik – Focus op zijn katten zal in het voorjaar van 2018 bij Pepper Books verschijnen.

Tonio van der Heijden was een gepassioneerd fotograaf. Eerst door zelfstudie, vervolgens als student aan de Fotoacademie Amsterdam en later op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, gaf hij er blijk van een gulzige leerling te zijn. Drie jaar na zijn dood in 2010 besloot zijn moeder – schrijfster Mirjam Rotenstreich – in het fotoarchief van haar zoon te duiken. Tonio’s favoriete onderwerp bleken Tygo en Tasha, zijn Noorse boskatten. De wetenschap exact hetzelfde beeld van Tygo en Tasha te zien als haar zoon op het moment dat hij afdrukte, fascineerde Mirjam. Ze besloot de foto’s stuk voor stuk door te nemen, en ontdekte zo een verhaal in beeld.

 

Mirjam, met wie Tonio zijn grote liefde voor katten deelde, neemt de lezer mee op een reis door het oog van zijn lens. Ze vraagt zich af met welke beweegredenen Tonio voor een bepaald beeld koos, hoe hij ertoe kwam in te zoomen op een detail; maar de foto’s zijn vooral ook aanleiding voor intieme beelden, herinneringen, ja, zelfs gedachten over de toekomst.

Mirjam Rotenstreich (1959) is geboren en getogen in Amsterdam, waar ze samen met haar man, Adri (A.F.Th.) van der Heijden, nog steeds woont. Hij publiceerde de requiemroman Tonio (2011) gewijd aan hun gestorven zoon, in 2016 verfilmd door Paula van der Oest. Mirjam schreef verschillende succesvolle romans.