Laura Barnett over ‘Drie versies van ons’

Laura Barnett over 'Drie versies van ons'

Laura Barnett (1982) is schrijver, journalist en theatercriticus. Ze schrijft regelmatig voor The Guardian, The Daily Telegraph en The Observer. ‘Drie versies van ons’ is haar eerste roman. Het boek werd aan meer dan 21 landen verkocht. Een boek vol compassie, vreugde en een verhaal over het samenspel van toeval en lot.

De zonsondergang

‘Een man loopt over een voetpad. Een vrouw fietst hem tegemoet. Op dat moment wordt hun lot met elkaar verbonden. De vrouw moet uitwijken voor een hond. Of krijgt ze een lekke band? Of fietst ze gewoon door? Drie beslissende momenten, drie versies van een verhaal dat de rest van hun leven bepaalt’. – Laura Barnett

Laura Barnett, wanneer wist je dat je schrijfster wilde worden?
Ik wist het altijd al. Maar als ik één moment moet kiezen, dan was dat toen ik vijf jaar oud was. Ik zat in de wachtkamer van het ziekenhuis in Londen Zuid. Door het raam kon ik de prachtige zonsondergang bewonderen en schreef daar een gedichtje over. Het idee dat ik mijn gevoelens van dat moment op een servet kon schrijven, was een openbaring voor mij.

Hoe begin je met een nieuw verhaal?
Het is een geleidelijk proces. De ideeën komen plotseling boven drijven, dat gebeurde in ieder geval bij ‘drie versies van ons’. Maar de ideeën op papier neerzetten is een heel ander verhaal. Ik heb veel tijd besteed aan het uitdenken van het idee. Wie zijn de karakters en hoe gedragen zij zich? Daarna begon ik met onderzoek. Ik combineer non-fictie en fictie in een schets van het plot. Het plot laat ik vaag, zodat er nog ruimte is voor mijn fantasie.

Compassie en vreugde
Wat heeft jou geïnspireerd om ‘Drie versies van ons’ te schrijven?
Ik werd wakker in de ochtend, wetend dat ik Drie versies van ons wou schrijven. Als ik terugkijk, was ik geïnspireerd door veel meer dingen: mijn eigen huwelijk en mijn stief grootmoeder, Anita Bild. Ik kan mij geen leven zonder mijn man voorstellen en het was pijnlijk om Anita te verliezen. Het boek is een mix tussen liefde, verliezen en mijn vragen over wat een goed leven is.

Wat wekt jouw interesse in de hoofdpersonages en lijken ze op jou?
Dat is een goede vraag! Ik denk dat alleen mijn familie en vrienden dit kunnen beantwoorden. Wat ik geweldig vind aan Eva is dat ze sterk is, veel ambitie heeft en haar compassie. En Jim vind ik leuk vanwege zijn artistieke nieuwsgierigheid, zijn verbeelding en zijn romantiek.

Welke emoties komen in het boek naar voren?
Dat wil ik graag aan de lezer overlaten. Ik kan alleen hopen dat lezers vreugde in onverwachte plaatsen en compassie in de liefde in het leven van Jim en Eva kunnen herkennen. Jim en Eva begrijpen goed dat een relatie ook mis kan gaan, zelfs wanneer we heel erg ons best doen. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten.

Mijn eerste ambitie was een fictieverhaal
Je schrijft drie verhalen over één stel. Welk levenspad vindt jij het leukst?
Ik heb geen favoriet, ben ik bang. Ik ben gestructureerd te werk gegaan. Alle drie de verhalen bleef ik afwisselen, in plaats van eerst versie één, versie twee en dan versie drie te schrijven. Ik denk dat deze aanpak mij er van weerhield een favoriet te hebben.

Waar heb je meer plezier in: een boek schrijven of werken als journalist?
Ik vind beiden erg leuk. Ik heb zoveel geleerd in het werkveld van de journalist. Deadlines, heel veel details, maximaal aantal woorden en ik mocht ontzettend veel inspirerende mensen leren kennen. Toch is een fictieverhaal schrijven, altijd mijn eerste ambitie geweest.

Je schrijft nu een tweede boek, Greatest Hits. Wat kunnen we verwachten?
Ja dat klopt, goed gezien! Het is een verhaal over een vrouw in de jaren zestig. Ze is een succesvol singer-songwriter die een kijk terug in haar leven neemt. Het gaat over kunst, succes, moederschap en wat een creatief leven voor een vrouw betekent.

bron: bol.com