Schiavone genomineerd voor C. Buddingh-prijs

Onder beste Nederlandstalige poëziedebuten van het afgelopen jaar bevindt zich Voor als je stuk bent van Schiavone. Dat maakte de jury van de C. Buddingh-prijs 2021, bestaande uit dichter Ellen Deckwitz (voorzitter), schrijver en illustrator Mylo Freeman en de Brusselse Passa Porta-directeur Ilke Froyen, bekend.

Tijdens de 51ste editie van Poetry International Festival, dat plaats vindt van 10 t/m 13 juni 2021, wordt de C. Buddingh’-prijs voor de 34e keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Ilja Leonard Pfeijffer, Anna Enquist, Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld, Radna Fabias en Jens Meijen (2020). Het overzicht van alle ingezonden bundels vindt u op poetry.nl.

De jury merkt op dat de 25 ingezonden poëziedebuten de enorme diversiteit van het publicatielandschap opvallend goed weergeven; grote verschillen in vorm, stijl en persoonlijkheid. Ook zijn er over de breedte overeenkomsten te herkennen. Thema’s die meermaals terugkeren zijn de worsteling van het ‘ik’ met de buitenwereld en het bevragen van ruimtelijkheid. Herinnering speelt veelvuldig een rol, net als de dood en de eindigheid van dingen. Ook de pandemie heeft haar weg gevonden naar de jongste generatie debuten. De jury heeft bij haar uiteindelijke keuze van de genomineerden naar de bundels als geheel gekeken. Naast originaliteit en breedheid is er ook gekeken naar wat de jury raakte en naar dat wat schuurde en nieuwsgierig maakte. De vier genomineerde bundels onderstrepen elk op hun eigen manier de veelstemmigheid van de hedendaagse Nederlandstalige poëzie.

De jury over Schiavone
Schiavone (1997) charmeerde de jury met haar jonge stem. Voor als je stuk bent bewijst dat poëzie troost kan bieden. De urgentie, de kracht en de kwaadheid die uit de bundel spreken verraste en ontroerde de jury. Voor als je stuk bent is niet alleen een zoektocht naar taal en een zoektocht in vormen maar probeert ook actief een connectie met de lezer op te maken: “Niet veranderen / omdat de postbezorger nu je verloofde is. / Niet veranderen / omdat de sensatie nu als een warm bad voelt. / Als het bad leegloopt / is de postbezorger weer de postbezorger / en ben jij niemand meer.” Schiavone stond als spoken word-artiest en singer-songwriter op diverse podia en maakt onderdeel uit van Poetry Circle Nowhere. Voor als je stuk bent is voor iedereen die worstelt, botst of breekt.

>> Kijk hier voor meer informatie over Voor als je stuk bent
>> Kijk hier voor meer informatie over de Cees Buddingh-prijs